Växlingskontor utnyttjas av den organiserade brottsligheten

Ricard Aron Nilsson
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Polisen

Växlingskontor används för att tvätta svarta pengar. Därigenom kan den organiserade brottsligheten omsätta sina vinster från kriminella verksamhet genom olika växlingskontor. Nu tar Polisen och andra berörda myndigheter krafttag mot de oseriösa växlingskontoren.

Lagliga och olagliga pengar blandas när växlingskontor som inte följer de lagar som finns om penningtvätt, tillåter kriminellas inkomster att tvättas via dem

– Pengar är drivande i de våldsamma konflikterna. Därför jagar vi de kriminellas pengar och brottsvinster. Bland annat ser vi att de oseriösa valutaväxlingskontoren gör det möjligt för kriminella att omsätta sina brottsvinster, därför agerar vi kraftfullt mot dem, säger Anders Thornberg, rikspolischef på Polisens hemsida.

Försvårar för brottsbekämpande myndigheter

– Vi kan se att den organiserade brottsligheten omsätter enorma summor kontanter. Betalningsförmedlare används för att tvätta pengar och möjliggör för en stor del av brottsvinsterna att lämna Sverige. Det innebär att det blir svårare för de brottsbekämpande myndigheterna att utreda brotten och att återta brottsvinsterna, säger Monica Rodrigo, generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten.

Nya lagstiftning på väg

Som ytterligare en åtgärd mot de problem som uppmärksammas kring växlingskontor, så har regeringen nyligen lagt fram en proposition där det föreslås att en registreringsplikt införs för de som vill bedriva växlingskontor. Dessutom vill man inför en sanktionsavgift för brott mot registreringsplikten. Även en skyldighet att lämna uppgifter vid en kontroll föreslås införas.