En skola i Dalarna gjorde inte tillräckligt för att hjälpa en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Nu kräver Diskrimineringsombudsmannen, DO, att skolan betalar 500 000 kronor i ersättning till eleven.
På grund av sin funktionsnedsättning har eleven haft stora svårigheter i skolmiljön och inte kunnat tillgodogöra sig undervisningen tillräckligt. Trots detta har skolan inte utrett elevens hjälpbehov eller erbjudit den hjälp som elever har laglig rätt till.
– Det handlar om omfattande brister, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.
“Omfattande brister”
Eleven gick i den aktuella skolan från årskurs två till årskurs åtta. Svårigheterna som hen hade uppmärksammades redan under det första året, detta i samband med att eleven visade sig ha svårt att utföra skolarbetet och inte nådde upp till den förväntade kunskapsnivån. Trots detta gjorde skolan ingen utredning av elevens behov av särskilt stöd, utan detta gjordes först under höstterminen i årskurs tre.
“Utifrån den dokumentation som kommunen presenterat under DO:s utredning kan DO konstatera att eleven inte har fått undervisning i flera ämnen och inte heller uppnått kunskapskraven för respektive årskurs”, skriver DO i sitt pressmeddelande.
– Skolan har inte vidtagit de åtgärder för särskilt stöd som eleven haft rätt till. Det handlar om omfattande brister som sammantaget innebär att eleven har fråntagits sin rätt till utbildning under större delen av sin tid i grundskolan, säger Lars Arrhenius.
DO kräver att skolan betalar ersättning till eleven
Diskrimineringsombudsmannen anser att eleven har blivit diskriminerad eftersom skolan inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ge eleven en liknande skolsituation som andra elever utan funktionsnedsättning. Man kräver därför att skolan ska betala 500 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Skolan har nu fram till den 19 december att ta ställning till DO:s begäran. Följs den inte kan DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.