Antalet indragna studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro hos gymnasieelever är större än någonsin. Nästan tio procent av alla som studerar på gymnasiet har under läsåret 22/23 blivit av med sina studiebidrag.
Gymnasieelever riskerar att få sitt studiebidrag, som normalt sett ligger på 1 250 kronor i månaden, indraget om de har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro på en månad. Skolan kan då rapportera in detta till CSN, som i sin tur kan fatta beslut om att dra in bidraget, antingen under endast en månad eller för resten av läsåret.
Högsta siffran någonsin
Totalt fick 34 600 elever, eller 9,8 procent, studiebidraget indraget, vilket är den högsta siffran någonsin och 6 800 fler än föregående läsår. Under pandemin var dessa siffror märkbart lägre, något som tros vara på grund av distansundervisningen som infördes. De nuvarande siffrorna är dock högre än vad de var innan pandemin.
Oklar bakgrund
– Trenden från innan pandemin är tillbaka. Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Bakgrunden är oklar. Eftersom CSN får informationen av skolorna kan exempelvis skolornas rapportering ha blivit bättre, säger Peter Engberg, analytiker på CSN, i ett pressmeddelande från myndigheten.
Friskolor presterar sämre
Statistiken visar att risken för indraget studiebidrag är högre för elever som studerar vid fristående skolor än kommunala. På fristående gymnasieskolor var det 11,0 procent av eleverna som fick indraget studiebidrag och på de kommunala gymnasieskolorna var andelen 9,3 procent. Det finns även en skillnad mellan könen. 8,2 procent av flickor har under läsåret 22/23 haft ogiltig frånvaro. Hos pojkarna ligger den siffran på 11,2 procent.
Enligt CSN är ogiltig frånvaro också vanligare i årskurs tre än i övriga årskurser. I ett fåtal mindre kommuner har inga studenter blivit av med sina bidrag, medan andelen gymnasieelever med indraget studiebidrag i andra kommuner ligger på över 20 procent.