Hovrätten har nu fastställt domen mot en poliskvinna som döms för grovt rattfylleri samt smitning. Enligt domstolarna har kvinnans invändning om att det rör sig om eftersupning motbevisats.
I augusti 2021 körde polisen in i en lyktstolpe i sin privata bil. Hon ska enligt domen ha märkt kollisionen, men trots detta avvikit från platsen “utan att lämna uppgifter om namn och hemvist, eller i övrigt vidta de åtgärder som olyckan skäligen bort föranleda”.
Allvarlig fara för trafiksäkerheten
Alkoholhalten i hennes blod uppmättes till 1,18 promille, alltså klart över gränsen för rattfylleri. Brottet bedöms som grovt, dels eftersom alkoholhalten överskridit en promille, och dels eftersom körningen innebar en allvarlig fara för trafiksäkerheten då hon tappade kontrollen över bilen och körde in i lyktstolpen.
Erkänner smitning
Poliskvinnan erkände efteråt att hon gjort sig skyldig till smitning, men hävdade att hon inte kört rattfull då alkoholen konsumerats efter olyckan. Hon uppger i förhör att ett telefonsamtal hon haft strax innan hon satte sig i bilen gjort henne upprörd, och att hon då tagit en tablett mot sin ångest. Tabletten ska ha fått henne att känna sig en aning yr och konstig i kroppen, och ska enligt henne ha föranlett trafikolyckan.
“Drack alkohol på grund av chocken”
Hon uppger också att hon tyckte att hemfärden gick bra, tills hon körde in i stolpen. Det ska ha gjort henne mycket chockad. När hon väl kommit hem så “satte hon sig på uteplatsen och drack stora mängder alkohol, bl.a. vin och sprit, varefter hon gick och lade sig.”
Eftersupning motbevisas
Senare på kvällen kom en polis i tjänst hem till henne efter att vittnen ringde in om olyckan. Det var vid klockan 22 på kvällen som tester visade på att hon hade 1,18 promille i blodet. Den stora mängden alkohol i hennes kropp talar mot att hon skulle ha intagit detta efter olyckan. Eftersom hennes promillehalt sjönk kontinuerligt under kvällen är ett stort intag först efter trafikolyckan oskäligt.
Vittnesmål styrker domen
Även vittnesmålet från olyckan styrker att kvinnan var mycket alkoholpåverkad, och tingsrätten beslutade att döma henne till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Domen överklagades senare till hovrätten, som nu fastställt domen.