En 48-årig man avled vid ett polisingripande på Lidingö. Händelsen anmäldes och en 30-årig polis åtalades. Nu döms han för vållande till annans död.
Domen ses som unik eftersom detta är första gången en domstol har prövat om ett polisingripande orsakat ett dödsfall och då fällt den tilltalade.
Aggressiv och narkotikapåverkad
Det var i november 2021 som polisen larmades till en adress på Lidingö utanför Stockholm, vilket Nongrata tidigare rapporterat om. Den 48-årige mannen var aggressiv och narkotikapåverkad och när polisen tog ner honom för en trappa och ut genom en port uppstod tumult. En av poliserna uppfattade att mannen försökte ta hans tjänstevapen varpå han använde pepparspray mot honom, men utan resultat. Utanför porten fick poliserna ner den våldsamma mannen på mage och satte handfängsel på honom.’
Händelsen filmades
När mannen låg på mage på asfalten satte den 30-årige polisen ett knä i bröstryggen på honom för att hålla honom under kontroll. Hela händelseförloppet fångades av en kamera som satt på en sopbil som stod i anslutning till platsen.
Kvävning och hjärtstopp
Åklagaren hävdar att detta ledde till att mannen dog av kvävning och ett efterföljande hjärtstopp. Polisens försvarsadvokat kallade en annan rättsläkare som vittne. Han menade att flera andra saker kan ha spelat in i dödsfallet, till exempel 48-åringens narkotikapåverkan, hans psykotiska tillstånd samt att han hade kraftigt försurade ph-värden i blodet efter kampen mot poliserna.
Var oaktsam
Tingsrätten kom i sin bedömning fram till att det var polisens fasthållning av mannen som orsakade hans död. De anser att han var oaktsam i sitt agerande och dömer honom därför till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död.
– Domen är en besvikelse, jag förstår inte hur man resonerat. Som jag ser det finns det inga objektiva bevis för att polismannen ska ha orsakat mannens död. Mannen var fasthållen maximalt en och en halv minut efter en mycket långdragen kamp. Poliserna gjorde sitt jobb när höll fast honom då han utgjorde en fara för sig själv och för andra, säger polisens advokat Tobias Enochson till DN.
Enochson säger vidare att han utgår ifrån att domen kommer att överklagas. Annika Noreé, docent i straffrätt, håller med om att domen bör överklagas.
– En extremt ovanligt dom. Jag förutsätter att den kommer att överklagas till hovrätten. Det vore bra om det här fallet togs ända till Högsta domstolen, eftersom det saknas vägledning, säger hon till DN.