En grupp astronomer har hittat vad som tros vara ett av de största svarta hålen någonsin. Det rapporterar brittiska Royal Astronomical Society (RAS). Storleken på det svarta hålet tros vara ungefär 30 gånger vår sols massa.
Upptäckten gjordes med hjälp av en ny teknik som kallas gravitationslinsning. Detta är första gången man hittar ett svart hål med hjälp av den tekniken, och forskarna ser möjligheter att använda tekniken för att hitta fler svarta hål i framtiden.
“Extremt spännande upptäckt”
Astronomernas studie leddes av en grupp forskare vid Durham University i Storbritannien.
– Hålet, som är ungefär 30 miljarder gånger vår sols massa, är ett av de största som någonsin upptäckts. Storleken är på den övre gränsen för hur stora vi tror att svarta hål teoretiskt kan bli, så det är en extremt spännande upptäckt, säger observationskosmologen James Nightingale, huvudförfattare av studien, enligt SVT.
Nya möjligheter med nya tekniken
Teamet hoppas att detta är första steget till att möjliggöra en djupare utforskning av mysteriet med de svarta hålen, och att kunna studera inaktiva hål i galaxer som ligger ännu längre bort.
– De flesta av de största svarta hålen som vi känner till är i ett aktivt tillstånd, där materia som dras in nära det svarta hålet värms upp och frigör energi i form av ljus, röntgenstrålar och annan strålning. Men gravitationslinser gör det möjligt att studera inaktiva svarta hål, något som för närvarande inte är möjligt i avlägsna galaxer. Detta tillvägagångssätt kan låta oss upptäcka många fler svarta hål bortom vårt lokaluniversum och avslöja hur dessa exotiska objekt utvecklades längre tillbaka i kosmisk tid, säger James Nightingale till RAS.