Tre personer har gripits misstänkta för sushiterrorism i Japan. Detta efter att en ny “trend” uppstått, där folk petar, spottar, slickar och slänger skräp i maten på restauranger.
I japan är det vanligt med så kallad “Kaitensushi”, vilket är sushi som serveras på ett rullband som åker omkring i restaurangen, och som gäster får plocka fritt från. Men de senaste veckorna har den populära serveringsmetoden börjat ifrågasättas, efter att gäster har börjat sabotera maten.
Spottar och petar på andras mat
I flera virala filmklipp i sociala medier kan man se hur folk spottar, petar och lägger fimpar i maten, som sedan serveras till andra gäster som inte märkt av sabotaget. Även bestick och ätpinnar har blivit utsatta för människor som slickar och spottar på dem för att sedan lägga tillbaka dem på rullbandet.
Tre personer gripna
Idag ska tre personer ha gripits för det som lokala medier kallar för “sushiterrorismen”. Detta rapporterar The Guardian. Dessa tre har alla varit del av samma middagssällskap och misstänks nu för att medvetet ha försökt förhindra restaurangens verksamhet. En av de gripna är en 21-åring som ska ha halsat soja ur en sojaflaska som fanns tillgänglig för alla gäster. De andra två är 15 respektive 19 år och ska ha gjort sig skyldiga till medhjälp när de filmat upptåget och lagt ut detta på sociala medier.
Påverkar ekonomin
Den pågående sushiterrorismen är inte bara ohygienisk och motbjudande, den har också börjat påverka restaurangernas ekonomi negativt. Aktierna har fallit kraftigt hos flera restaurangkedjor i Japan, och färre och färre gäster går till restauranger med rullband av rädsla för att bli serverad mat som något spottat, petat i eller på annat sätt förstört.
Motverkar sushiterrorismen med artificiell intelligens
För att försöka förhindra detta har restaurangerna bland annat installerat kameror och skaffat sig AI-teknologi över rullbandet för att upptäcka avvikande beteende hos gästerna. De hoppas på att gripandet av sällskapet ska verka avskräckande och få folk att upphöra med sabotaget.