James Webb-teleskopet har förmågan att låta astronomer se ända tillbaka till universums barndom. I en ny studie har forskare upptäckt något man tidigare trodde var omöjligt – sex massiva galaxer som trotsar allt det vi trott oss veta om rymden hittills.
Observationer från James Webb har visat på sex galaxer från den “röda sekvensen”. Galaxer som benämns som röda är de allra äldsta galaxerna, eftersom den sträcka som ljuset måste färdas för att nå oss gör att vi ser de som röda. Dessa sex galaxer beräknas vara ungefär 13,5 miljarder år gamla, vilket placerar dem någonstans mellan 500-700 miljoner år efter Big bang.
Grundläggande kunskap kan vara felaktig
Tidigare har man inte trott att galaxer som existerat så nära Big bang i tid har kunnat bli så stora. Att förklara existensen av sådana här massiva galaxer nära universums begynnelse skulle kräva att forskare återbesöker antingen vissa grundläggande regler för kosmologi, eller förståelsen av hur de första galaxerna såddes från små moln av stjärnor och damm.
Ifrågasätter universums uppkomst
“Det visar sig att vi hittade något så oväntat att det faktiskt skapar problem för vetenskapen. Det ifrågasätter hela bilden av tidig galaxbildning”, säger Joel Leja professor i astronomi och fysik vid Penn State University, till The Guardian.
Vetenskapen måste omprövas
Hittills har man trott att universum tillbringade flera hundra miljoner år åt att kylas ned tillräckligt för att all gas skulle smälta samman och kollapsa till de första stjärnorna och planeterna. Därför har man inte trott att så pass stora galaxer kunde existera så tidigt. Men i och med dessa nya upptäckter så måste vetenskapen omprövas, då det kan innebära att stjärnbildningen kan ha skett mycket tidigare än vad vi trott.