Att äta mer frukt och mindre salta snacks kan bidra till en bättre psykisk hälsa. Det visar en studie som gjorts vid Cambridge University och publicerats i British Journal of Nutrition.
Att maten vi äter påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa är inget nytt. Men, nu har forskare sett att ett större intag av färsk frukt kan ge färre depressiva symptom och att salta snacks kan bidra till ökad ångest och stress.
Kostvanor, psykisk hälsa och kognitiva funktioner undersöktes
Studien genomfördes i Storbritannien och 428 representativt utvalda personer deltog. Deras kostvanor, psykiska hälsa och kognitiva funktion undersöktes. Via en online-undersökning fick deltagarna ange hur ofta och i vilken mängd de åt frukt och grönsaker, sötsaker och salta snacks varje dag under en månad. Det gjordes bedömningar av deltagarnas psykiska välbefinnande och depression, ångest och stress, och andra mätningar av hälsorelaterade vanor som rökning, alkoholintag och motionsvanor. Deltagarna fick också svara på frågor gällande hur de upplevde sina kognitiva funktioner, för att bedöma ”uppmärksamhetsmässiga, minnesmässiga, perceptuella och handlingsrelaterade mentala brister i vardagliga uppgifter” under de senaste sex månaderna. De fick också genomföra en mätning av den kognitiva kontrollen.
Det psykiska välbefinnandet kan ökas av att äta frukt
Resultaten av studien visade att det psykiska välbefinnandet kan förbättras och depression minskas av att äta frukt. Det finns också tecken på att hur ofta vi äter frukt är viktigare än mängden frukt vi äter vid varje tillfälle. Vidare visade studien att intag av salta snacks kan leda till ökad ångest, vilket stämmer överens med tidigare forskning som visat att salt mat och snabbmat kan öka ångest. Forskarna skriver i studieresultatet att sambandet här fortfarande är något oklart, och att det kan vara så att människor som har en högre stressnivå och ångest är mer benägna att äta näringsfattiga livsmedel som snabbmat och snacks, som en strategi för att hantera sin ångest.
Näringsrik kost tros förbättra kognitiva funktioner
Anledningen till att kosten kan påverka den psykiska hälsan tror forskarna bakom den aktuella studien är att olika näringsämnen har en varierande påverkan på våra kognitiva processer. Studier som gjorts tidigare har visat på just det; att en näringsfattig kost inverkar negativt på den kognitiva funktionen medan en näringsrik kost förbättrar den. Sämre kognitiva funktioner har visat sig ha en koppling till en sämre psykisk hälsa.