Man frikänd efter våldtäkt mot barn – hovrätten kunde inte reda ut vad “snippa” betyder

Nathalie Wästerlund
Hovrätten för Skåne och Blekinge friade den tidigare våldtäktsdömde mannen. Foto: Lars Lydig

En man har frikänts från två fall av våldtäkt mot barn efter att hovrätten inte kunnat reda ut vad ordet “snippa” betyder. Nu rasar allmänheten mot “gubbarna i hovrätten”, bland annat med en internetkampanj som lyder #JagVetVadEnSnippaÄr.

Sommaren 2021 våldtogs en 10-årig flicka av en man i ett förråd där hon skulle hjälpa honom att ställa om en klocka. I domen framkommer det att mannen “har genom att föra sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hålla handen på målsägandens snippa och ha ett finger inne i snippan, utfört en sexuell handling med NN som var tio år”. Detta ska ha upprepats ännu en gång senare samma dag.

Trovärdigt vittnesmål

När detta uppdagades hölls polisförhör med flickan, som då använde ordet “snippa” för att beskriva vad den 50-årige mannen hade gjort mot henne. Hennes vittnesmål verkade trovärdigt och kunde styrkas av hennes mamma och mammans sambo som hade fått händelserna berättade för sig i bilen påväg hem från platsen där det skedde.

Dömdes i tingsrätten

Mannen nekade till brott, men dömdes till tre års fängelse i tingsrätten för två fall av våldtäkt mot barn. När domen överklagades till hovrätten var de i stort sett samstämmiga med tingsrätten, förutom en liten detalj som väckt högljudda diskussioner landet över. De var nämligen inte överens om vad ordet “snippa” faktiskt betydde – om det syftade på de yttre delarna av det kvinnliga könsorganet eller om flickan syftade på slidan.

Frikänd trots hovrättens konsultation av ordbok

Trots att hon i förhör uppgav att hans finger “kom in i snippan” och var “typ långt inne” så kunde hovrätten inte komma överens om vad ordet egentligen betyder. I sin dom skriver hovrätten att det inte är styrkt att mannen har penetrerat flickan med sina fingrar, och att det därför inte kan klassas som våldtäkt mot barn. Trots att en ordbok konsulterades kunde de inte komma fram till ett enhälligt beslut, och eftersom åklagaren inte hade något andrahandsyrkande frikändes mannen helt.

#JagVetVadEnSnippaÄr

Domen har gett upphov till livliga protester och diskussioner i landet. På sociala medier har kampanjen #JagVetVadEnSnippaÄr startats av Caroline Svelid som driver kontot “prickenrosa” på Instagram. Hashtaggen har använts och delats vidare av tusentals upprörda människor som kräver en överklagan till Högsta domstolen. “Låt oss visa gubbarna i hovrätten att vi är oändligt många som vet exakt vad som menas med en snippa!” skriver Svelid under bilden, och får medhåll från hundratals i kommentarsfältet.

Kammaråklagare missnöjd med domen

Även kammaråklagare Eva-Lotta Swahn är missnöjd med domen.

– Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon kommer att vända sig till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum gällande överklagan. Sedan är det upp till riksåklagaren att eventuellt överklaga domen till Högsta domstolen.