“Lyxboendet” Bibby Stockholm på plats i sin hamn – “fängelsepråm” ska husera asylsökande

Nathalie Wästerlund
Pråmen Bibby Stockholm. Foto: www.bibbymarine.com

Den brittiska regeringen har beslutat att en pråm vid namn Bibby Stockholm ska fungera som boende för asylsökare. Trots att den är byggd för drygt 200 personer planerar de att inhysa upp till 500 manliga asylsökande – något som människorättsgrupper protesterar starkt mot.

Bibby Stockholm är en 93 meter lång pråm med tre våningar som består av baracker. Trots namnet har den ingen direkt koppling till Sverige. Den byggdes 1976 av det brittiska rederiet Bibby Line och är tänkt att fungera som tillfällig bostad vid exempelvis byggarbeten. Pråmen är redan sedan innan ökänd då den i andra länder använts som bostad för asylsökande, vilket resulterat i sanitära problem, hungerstrejker och dödsfall. Senaste gången pråmen användes i det syftet var i mitten av 2000-talet i Rotterdam, då en man dog i hjärtsvikt efter upprepade misslyckade försök att tillkalla adekvat sjukvård. Därefter har den mestadels använts för sitt intenderade syfte att hysa byggarbetare, bland annat i Piteå under 2018.

Dubblar kapaciteten med våningssängar

I samband med att Storbritannien skärper sin invandringspolitik har nu ett kontrakt med Bibby Line skrivits, trots Bibby Stockholms dåliga rykte. I ett försök att hysa så många personer som möjligt har våningssängar ställts in i rummen vilket gör att 500 personer kan få plats, trots att den rekommenderade siffran är max 222 personer. Detta för att regeringen vill få ned kostnaderna för flyktingboenden. I nuläget bor omkring 50 000 asylsökande på hotell runt om i Storbritannien, vilket den brittiska regeringen påstår kostar landet drygt 80 miljoner svenska kronor om dagen.

“Lyxboende” med ohållbar boendesituation

Trots att pråmen beskrivs som ett “lyxboende” på rederiets hemsida så har fackföreningar tidigare varnat om riskerna med att bo ombord. Bland annat finns det en allvarlig brandrisk, och i interna myndighetsdokument som The Guardian tagit del av så löper det även en ökad risk för utbrott av olika infektionssjukdomar. Detta utöver att boendesituationen inte är hållbar för över 500 människor där många befinner sig i kris. I nuläget finns det information om att ett 50-tal personer hittills tagits ombord på Bibby Stockholm.

– Många av dem som tas ombord har varit fängslade i sina hemländer och gjort traumatiska resor över havet, så det här kan dessutom ge dem ett förvärrat trauma, säger Steven Smith, ordförande för kampanjgruppen Care4Calais, till Sky News.

Liknar ett fängelse

Hans aktivistgrupp berättar att de har övertalat ett tjugotal personer att överklaga boendeplaceringen på Bibby Stockholm, då pråmen enligt gruppen liknar ett fängelse. Den brittiska regeringen svarar på kritiken med att de boende kommer få tillgång till både gym, tre mål om maten och en laptop per 20 personer. Det ska finnas möjlighet att komma och gå som man vill, även om man måste genomgå noggranna säkerhetskontroller varje gång man vill röra sig in och ut från sitt tilldelade hem.

Vill skicka asylsökande till bortglömda vulkanön

Pråmen ligger förtöjd i Portland i England. Många av lokalborna är oroliga för situationen – vissa oroar sig för vad de anser är inhuman behandling av asylsökande, andra för hur vårdsituationen i området kommer att se ut, och vissa klagar på att pråmen helt enkelt är alldeles för stor och ful för att ligga i deras hamn. Andra alternativ som undersökts av den nuvarande regeringen i Storbritannien är om det finns möjlighet att skeppa asylsökande till det brittiska utomeuropeiska territoriet Ascension, en vulkanö i södra Atlanten med bara 900 invånare. Detta har fått skarp kritik från många olika håll.