En väktare vid Dalens sjukhus försökte tvinga en journalist att radera bilder som hon tagit av sjukhusets utsida, något inte ens polisen har befogenhet att göra.
Det var i samband med ett inbokat läkarbesök som journalisten tillika fotografen, hade ombetts av sin närmaste redaktionschef att ta några fotografier av exteriören av Dalens sjukhus i Enskede, söder om Stockholm. Hon hade därför sin kamera med sig. Efter att ha tagit ett par bilder, kom en väktare från Rapid Säkerhet AB fram.
– Jag gick ca 40 meter från entrén, väntade tills människor hade passerat innan jag fotograferade. Jag är alltid, oavsett var jag fotograferar, väldigt mån om enskilda personers integritet. En kvinnlig väktare ropade efter mig, jag stannade och hon kom snabbt fram till mig. Hon var redan från början otrevlig och frågade vad jag gjorde. Jag förstod först inte vad hon menade. Sedan sa hon att hon hade sett att jag fotade sjukhuset och att det råder fotoförbud, varpå hon sade åt mig att radera bilderna inför henne och ta fram min legitimation och låta henne fota den. Hon var väldigt konfrontativ. Jag vägrade förstås alla hennes olagliga order, säger fotografen till Nongrata.
Ingen skyltning
Fotografen är väldigt tydlig med att endast exteriören hamnade på bild. Ingen bilder togs av sjukhusets insida. Detta är viktigt eftersom det inte fanns någon skyltning om fotoförbud vid infarten till området eller på området. De två skyltar som finns sitter direkt vid entrédörren. Väktaren ville inte lyssna på några förklaringar, utan blev allt aggressivare.
– Jag upprepade också flera gånger att jag självklart inte hade fotat någon person utanför sjukhuset, det skulle jag aldrig göra. På det svarade hon ”det skiter jag i”.
På en inspelning från den konfrontativa väktaren hör man henne vid tre tillfällen säga ”det skiter jag i”.
Vill inte ställa upp på en intervju
Nongrata var i kontakt med Rapid Säkerhet, dess vice VD Fredrik Molin ville inte kommentera incidenten och hänvisar till Dalens sjukhus och företaget Locum, som ansvarar för verksamheten. Selim Revend, enhetschef säkerhet och brand, uppger att man från Locums sida inte vill ställa upp på en intervju. i en skriftlig kommentar gör man ett generellt uttalande, men bemöter inte väktarens försök att få fotografen att radera bilder eller hennes aggressiva bemötande som finns inspelat. Just att försöka tvinga en fotograf att radera bilder eller ens be om det, saknar en väktare befogenhet att göra, inte ens polisen har det bemyndigandet.
”Sjukhus är offentliga platser”
Inte heller kommenterar Selim Revend att väktaren påstått att inga fotografier får tas utan tillstånd av exteriören ens från allmän plats, till exempel trottoaren utanför sjukhuset.
– Vi beklagar att fotografen i den här situationen känt sig kränkt. … Vår upphandlade bevakningspersonal på sjukhusen syftar till att ge vårdpersonal, patienter och besökare en god servicenivå och skapa förutsättningar så att hälso- och sjukvården kan bedrivas på ett betryggande sätt, utan störning och utan inskränkning. Det var beklagligt att detta blev ett konfrontativt sammanhang. Sjukhus är offentliga platser med restriktioner. Ibland och i samband med bevakningspersonalens ingripande i olika situationer kan det uppstå diskussioner på plats. … I det ständiga förbättringsarbetet utreder vi de händelser och rapporter som vi fått in under föregående period, då syftet är att ge service åt allmänheten på bästa möjliga sätt. I det här fallet kan det handla om att förtydliga skyltning eller sättet att bemöta. Locum är en del av Region Stockholm. Vi anammar regionens vision för hur hälso- och sjukvården ska bedrivas, dvs att invånarna ska ges likvärdiga livschanser och hög livskvalitet, för en jämlik, öppen, hållbar hälso- och sjukvård i regionen, skriver Selim Revend.