Kriminalvården varnar för att Tidöavtalet har försatt myndigheten i en ännu mer pressad situation. Den redan nu akuta platsbristen kan dubblas om regeringen får igenom sina föreslagna reformer.
Regeringens planerade reformer på kriminalområdet med bland annat strängare straff kan leda till ett behov av ytterligare nästan 5000 anstaltsplatser – nästan en fördubbling av dagens kapacitet. Då har man dessutom bara räknat med vissa av Tidöavtalets reformer.
– Man kan säga att det är lågt räknat. Det finns ett antal av de här reformerna som tillkommer med stora siffror, men som vi inte kunnat räkna på. Det är otroligt svårt att göra de här beräkningarna, säger Martin Holmgren, generaldirektör hos Kriminalvården, till Sydsvenskan.
Konsekvensanalys av helhetsbilden
Platsbristen i både häkten, arrester och fängelser är akut redan i dagsläget. Utöver det larmar personalen om en ohållbar arbetsmiljö och rekordmånga har sagt upp sig från myndigheten. Martin Holmgren berättar för tidningen att han vill ha en konsekvensanalys av helhetsbilden. Han menar att man har tittat på resursbehov och följder av varje enskilt förslag, men inte helheten.
Kortare straff utanför anstalten
– För att få plats i både häkten och anstalter behöver man utreda andra typer av reformer och lätta på trycket – om Kriminalvården ska kunna göra sitt för att möta den grövsta brottsligheten framöver, fortsätter han. Han önskar därför en utredning om kortare straff för vissa brottslingar, fler straff som avtjänas utanför anstalten och utökade möjligheter till permission och utsluss.
Om inget görs åt situationen riskerar följderna att bli katastrofala.