Kompromisslösa skildringar av en mörk verklighet

Admin
Foto: Damón Zurawski/Bokförlaget Forum

Året är 2010 när den amerikanska narkotikapolisen DEA, tillsammans med den thailändska insatsstyrkan, stormar ett hus i svenskparadiset Ban Phe. Den då 29-årige Kim Berglund från Sundsvall grips och anklagas för att vara en internationell narkotikakung. Kims vägran att samarbeta med polisen, trots hotet om dödsstraff, markerar starten på en intensiv kamp mot klockan och ett rättssystem i tre länder som kastar allt de har mot honom. 

BOKRECENSION: Samarbeta eller dö av Kim Berglund, Theodor Lundgren och Daniel Fridell
Bokförlaget Forum, 2024

Inblick i korrupt maktspel

Berättelsen tar en drastisk vändning från att handla om brott till att utforska en värld präglad av politik, korruption och överlevnad, där historier sträcker sig över kontinenter och in i maktens toppskikt.

Redan från början är boken bokstavligt fängslande, med skildringar av Kims överlevnadsstrategier genom rättssystemets mörka korridorer och hans resa genom några av världens mest ökända fängelser, där varje steg framåt innebär livsfara. Det är en berättelse som går bortom brott och smuggling i mångmiljonklassen – brott som Kim i åratal lyckades hålla polisen på avstånd från. Vi får en inblick i det korrupta maktspelet bakom fängelsemurarna och Kims beslutsamhet att överleva, trots att staten verkar göra allt för att dölja sanningen.

Mäktiga och orubbliga motståndare

Boken presenterar ett galleri av karaktärer, lika komplexa som situationerna de befinner sig i. Här finns korrumperade poliser och högt uppsatta byråkrater som utnyttjar sina positioner för personlig vinning, men även tjänstemän som vågar stå upp för rättvisa. Kims motståndare är mäktiga och orubbliga, men han navigerar denna farliga värld med en envishet och styrka som är både inspirerande och skrämmande. Karaktärerna målas i gråskalor – en värld där rätt och fel suddas ut och där de som borde värna om rättvisan istället drar nytta av kaoset.

En global kriminalitets- och korruptionsstruktur

Den mörka värld som beskrivs sträcker sig från Sveriges undre värld till Kinas kommunism och vidare till USA:s ”war on drugs”. Vi får en bild av en global kriminalitets- och korruptionsstruktur, där kinesiska partimedlemmar, amerikanska DEA, svenska NOA och den thailändska polisen sammanvävs. Kim får ingen vila – varje steg mot frihet innebär nya hinder och hot från dem som vill tysta honom. Boken speglar den globala dimensionen av rättsövergrepp och korruption och känns både relevant och aktuellt i dagens samhälle.

Rasande högt tempo

Tempot i boken är stundtals rasande högt och fylld med plötsliga vändningar. Precis när man tror sig ha grepp om handlingen, dras man in i nya tvister och intriger. Detta balanseras med återblickar och lugnare partier som ger andrum från de mörkaste kapitlen skrivna i presens. Boken känns stundtals mer som en thriller än en självbiografisk skildring.

Kompromisslösa skildringar 

Bokens intensitet ligger i dess råa och kompromisslösa skildringar av desperation och överlevnadsinstinkt. Den berättar om mod och styrka, men också om den hopplöshet som följer när man kämpar mot ett system riggat för att vinna. Kim beskriver sin situation ärligt och sårbart, och läsaren får en klar bild av de interna strider han utkämpar för att överleva och försvara sin påstådda oskuld.

En ärlig och smärtsam skildring

Kim Berglunds bok skiljer sig från traditionella biografier och true-crime-böcker. Den glorifierar inte, utan bjuder istället på en ärlig och stundtals smärtsam skildring av vad det innebär att överleva i en rättsapparat som för honom känns som en mardröm. Vi får en inblick i brutala realiteter bakom internationell brottslighet, missbruk, psykisk ohälsa och hur korruption kan frodas även i samhällen som på ytan verkar rättvisa och stabila. Det är tydligt att detta är en berättelse från hjärtat, från någon som upplevt de mörkaste delarna av rättssystemet under ett decennium.

Trots bokens intensiva upplägg och intriger känns det ibland som om den kunde ha gått ännu djupare. I efterordet nämner författaren att vissa delar har redigerats bort, och man lämnas med en önskan om att få veta mer om Kims inre tankar och allianser samt fler detaljer om de händelser som format hans resa.

Lärorik och chockerande

Detta är en bok som bör läsas av alla, oavsett bakgrund. Den är fängslande, lärorik och stundtals chockerande och erbjuder en rå men ärlig bild av rättssystemets baksidor. Det är en viktig inblick i hur korruption och maktmissbruk kan förstöra liv och tar läsaren in i en värld vi förhoppningsvis aldrig får uppleva.

Kims kamp fortsätter och vi ser fram emot att följa honom ännu djupare in i denna värld och se hans kamp för upprättelse och återanpassning. Samarbeta eller dö är mer än bara en berättelse – det är ett kraftfullt rop och ett vittnesmål om mänsklig styrka, uthållighet och överlevnad.

Bokrecensionen är skriven av Nina Silventoinen chefredaktör hos Magasinet Paragraf. Den publiceras även där.