Årets Pridefestival i Stockholm är slut. Festivalen invigdes på onsdagen i Pride Park, och avslutades på lördagen med den traditionella Prideparaden. Nongratas reporter var med under dessa två dagar.
Pride vänder sig främst till HBTQ+-personer och handlar om alla människors lika värde, alla människors rätt att vara den de är och att älska vem de vill. Pridefestivalen har hållits i Stockholm under vecka 31 varje år sedan 1998. Årets tema är starkare tillsammans. Ordföranden för Stockholm Pride, Michal Budryk, uppmärksammade temat i sitt invigningstal på stora scenen i Pride Park genom att citera ett afrikanskt ordspråk.
– Om du vill gå fort, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans.
Uppträdanden och känslosamma tal under invigningen
Pride House öppnade redan i måndags, i år på Clarion Hotel i centrala Stockholm. Där har man kunnat ta del av olika utställningar och seminarier under veckan. Invigningen av själva festivalen hölls på onsdagen i Pride Park på Östermalms IP. Uppträdde gjorde Stockholms gaykör, Liam Teasem med vänner, dansduon Drama kings och Tove Jaarnek som framförde årets Pridelåt. Efter detta väntade flera starka och känslosamma tal.
“Det är tack vare Pride och det här communityt som jag fortfarande är vid liv”
Michal Budryk, var förste talare på scenen. Han började med att berätta hur han under vintern 2012 satte sig på ett tåg från Uppsala till Norrland, med planen att gå in i de mörka skogarna och ta sitt eget liv. När tåget kom, klev han dock inte på utan satt han kvar på perrongen, länge, och gick sedan hem. Det är vi alla väldigt glada för. Michal berättar att han, under den största delen av sitt liv, har känt sig väldigt ensam. Livet som hbtq-person och invandrare i Sverige har varit långt ifrån lätt. Till slut såg han ingen annan utväg än att ta sitt eget liv. Sedan hittade han Pride och dess community, som blev hans räddning.
– Genom åren har jag lärt mig att det finns ett community, det finns en gemenskap och det finns människor som är redo att ställa upp för mig, även om vi inte känner varandra. Här, på Pride, hittade jag mitt folk. Det är ingen överdrift att säga att det är tack vare Pride och det här communityt som jag fortfarande är vid liv.
“Börjar bli tröttsamt”
Tv-profilen och bloggaren Lee Christiernsson, som kom ut som transperson för ungefär ett och ett halvt år sedan, pratade om sitt liv och sina upplevelser som hbtq+-person. Hon har fått ta emot mycket hat och även hot på grund av sin läggning.
– Det börjar faktiskt bli ganska tröttsamt att jag själv, tillsammans med många andra av er, målas upp som ett samhällsproblem, sade Lee och fortsatte med att adressera de verkliga samhällsproblem som finns och som vi behöver lägga fokus på, till exempel klimatkrisen.
Nästa talare på tur var Transammans förbundsordförande Signe Krantz, som även hon höll ett starkt och känslosamt tal om hur det är att leva som transperson i Sverige. Ett liv som är långt ifrån lätt. I februari i år mottog Signe det hedersamma priset för Keep Up The Good Work på årets QX-gala.
Davita ska utvisas till Uganda – riskerar dödsstraff
Två andra talare på invigningen var Davita Nassuna och hennes fru Ebba Westin. Davita flydde från Uganda till Sverige 2022, just på grund av sin läggning, och förra året träffades hon och Ebba. Paret gifte sig för drygt en månad sedan. Migrationsverket anser inte att Davita har kunnat bevisa att hon är homosexuell, och har därför beslutat att hon ska utvisas till sitt hemland Uganda, trots att homosexualitet är olagligt där och hon riskerar dödsstraff. Beslutet har överklagats till migrationsdomstolen som fastställde. Därefter gick ärendet till Migrationsöverdomstolen, som nekade prövningstillstånd. Därmed står Migrationsverkets beslut fast. Enligt människorättsorganisationer som Amnesty är det vanligt att homosexuella människor förföljs och mördas i Uganda.
Organisationen Mitt skifte har en pågående namninsamling för att uppmana svenska myndigheter att stoppa utvisningen av Davita. Just nu har knappt 35 000 personer skrivit under, men fler behövs. Den som vill skriva under kan göra det här.
Prisutdelning av RFSL Stockholm
RFSL Stockholm delade ut priser, bland annat regnbågspriset som ges till någon eller några som gör ett viktigt arbete för Stockholms hbtq+-community. I år gick priset till organisationen Stockholm Leather Social och dess grundare Erik Nilsson. Gamla Hjältars pris, som delas ut till någon som under lång tid gjort ett viktigt arbete för communityt, gick i år till fotografen och aktivisten Elisabet Olsson.
Slutligen gick det mindre hedersamma priset Rosa Tisteln, ett negativt pris som går till någon eller några som gjort något sämre för hbtq+-communityt, till läkaren och professorn Agnes Wold. Hon nominerades till priset på grund av sitt aktiva motarbetande av den nya könstillhörighetslagen och för att hon sprider desinformation gällande hbtq+-personer på sina plattformar. Agnes var inte på plats för att ta emot sitt pris.
Festivalveckan avslutades med Prideparaden
På lördagen avslutades festivalveckan med den stora Prideparaden. Omkring 50 000 personer, uppdelade i cirka 200 olika ekipage, deltog i tåget. Människor i alla åldrar, från bebisar till pensionärer, fanns i folksamlingen som dansade och sjöng sig igenom huvudstaden. Längs paradvägen, som gick från Norr Mälarstrand, genom centrala Stockholm och fram till Pride Park på Östermalm, stod en publik bestående av ungefär en halv miljon människor. Prideparaden var, i år som alltid, festlig och färgsprakande men med ett tydligt budskap: Kärlek är kärlek och kärlek är för alla, oavsett läggning, könstillhörighet och etniskt ursprung.