Aktiviteten inom högerextrema kretsar i Sverige ökade under 2022. Det visar en årsrapport från stiftelsen Expo. Ökningen ses i alla län utom Stockholm och Dalarna.
Samtidigt har extremhögern enligt rapporten bytt skepnad, och syns nu oftare i mindre lokala grupper som verkar mer i det dolda.
– Det innebär nya utmaningar för myndigheter och kommuner som ska arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo och en av rapportförfattarna.
Störst ökning ses hos AFS
Enligt Expos rapport ökade de högerextrema aktiviteterna med cirka 20 procent under 2022. 1791 aktiviteter genomfördes under förra året, jämfört med 1487 stycken året innan. Partiet AFS, Alternativ För Sverige, är den grupp där den största ökningen av aktiviteter syntes. Hos NMR, Nordiska motståndsrörelsen, minskade däremot aktiviteterna för fjärde året i rad.
SD tar inte ett lika tydligt avstånd
I rapporten framgår också att högerextrema kretsars förhållande till Sverigedemokraterna har förändrats. “Sverigedemokraterna tar inte längre lika tydligt avstånd från delar av den högerextrema miljön och företrädare för partiet har knutit kontakter med tongivande personer inom den rasideologiska miljön. Det gör att den rasideologiska miljön nu ser en chans att genom opinionsbildning kunna påverka Sverigedemokraterna, och indirekt regeringens politik.”
– Vi ser också en trend där vissa högerextrema medier bedriver en systematisk och aggressiv uthängningsverksamhet mot det man uppfattar vara politiska motståndare, vilket också kan innefatta exempelvis tjänstemän. Den trenden befarar vi kommer att fortsätta och riskerar att leda till rädsla och självcensur inom civilsamhället och bland tjänstemän, säger Jonathan Leman.
Fortsatt spridning av pro-rysk propaganda och transfobi
Expo förutspår i sin rapport att extremhögern och konspirationsteoretiska grupper under 2023 kommer fortsätta att sprida pro-rysk desinformation, och att transfobin transfobin sannolikt kommer att fortsätta eskalera inom högerextrema grupper.
– Förra året blev vi brutalt påminda om det högerextremt motiverade politiska våldet. Inte minst genom mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby, där gärningsmannen var tydligt influerad av den rasideologiska miljöns idéer. Om den rasideologiska miljön upplever en besvikelse över att SD:s inflytande inte lett till tillräckligt stora förändringar finns det en risk att enskilda individer i miljön kommer att vilja ta till politiskt våld, säger Morgan Finnsiö, researcher och en rapportförfattarna.