Förintelseöverlevaren Hédi Fried är död. Hon avled natten mot söndagen, 98 år gammal.
Hédi Fried var författare och psykolog, och blev känd för sina berättelser, böcker och föreläsningar om sin tid i koncentrationsläger.
Överlevde Auschwitz
Hédi Fried föddes den 15 juni 1924 i staden Sighet i Rumänien, i en judisk familj. Staden blev under första världskriget tagen från Ungern till Rumänien, och under andra världskriget återfördes den till Ungern, då under Nazitysklands styre. I maj 1944 deporterades cirka 14 000 judar från staden till koncentrationslägret i Auschwitz, däribland Hédi, hennes lillasyster och deras föräldrar. De flesta av den grupp människor som fördes till Auschwitz gasades ihjäl där, men Hédi och hennes syster överlevde medan föräldrarna dog. Systrarna tillbringade sedan en tid i koncentrationslägret Bergen-Belsen innan de slutligen fritogs av brittiska trupper i april 1945 och några månader senare fördes till Sverige.
Psykolog och författare
Hédi, som före tiden i koncentrationslägren skrivit mycket dagbok, återupptog sitt skrivande när hon kom till Sverige. Senare utbildade hon sig till psykolog, vilket hon arbetade som medan hon också ägnade mycket tid åt att informera om sin tid i lägren och arbeta mot rasism. I början på 1990-talet började hon föreläsa om Förintelsen och och demokratifrågor, och 1992 gav hon ut sin första bok med titeln “Skärvor av ett liv. Vägen till och från Auschwitz”. Därefter kom ytterligare fem böcker som delvis var självbiografiska.
Demonstrerade mot NMR
År 2015 var Hédi värd för radioprogrammet Sommar i P1. Under valrörelsen 2018 hade hon ett uppmärksammat möte med nuvarande statsminister Ulf Kristersson, som tog henne i hand och lovade att han aldrig skulle “gå med på något samröre med SD”. Samma år deltog Fried också i en demonstration mot nazistiska NMR.
Fick ett antal priser och utmärkelser
Hédi Fried fick ta emot många priser och utmärkelser. Bland dessa ses till exempel Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens fredspris, Raoul Wallenberg-priset, Olof Palme-priset och Stockholms stads hederspris. Hon blev också hedersdoktor vid Stockholms universitet.
Under sina sista år bodde Hédi på ett äldreboende i västra Stockholm. Hon efterlämnar tre söner, barnbarn och barnbarnsbarn.