2023 är inte första året som hotar Gävlebocken till livet. Den traditionsenliga bockbränningen brukar ta hand om den saken. Men i år kan bocken få sätta livet till på ett annat sätt – tusentals fåglar har nämligen fått upp ögonen för vad som nu blivit till en rekordstor julkärve.
Årets Gävlebock invigdes första helgen i december. Traditionen har pågått sedan 1966, men har de flesta år olovligen bränts ned. Detta har gett upphov till den tradition som idag är att bränna bocken inför varje jul. Den har även blivit inslagen som julklapp och blivit påkörd under tidigare år. Trots att man tillsatt förstärkt bevakning har den även i år angripits. Dock inte av förväntansfulla personer beväpnade med eld, utan av hungriga fåglar.
Skrovmål för hungriga fåglar
Gävlebockens presstalesperson Anna-Karin Niemann berättar för Arbetarbladet att anledningen troligen är sommarens dåliga väder. På grund av den stora mängden regn blev halmen liggande och kornen, som är det fåglarna vill åt, har blivit kvar i halmen. Gävlebocken innebär därför nu ett skrovmål utan dess like för alla hungriga fåglar.
– Vi har förstått att det är korn kvar i halmen och det är det som fåglarna vill åt. Vi funderar på att sätta ut julkärvar eller något runtomkring bocken som kan locka fåglarna i stället, men vi vill ju inte locka till oss fler fåglar! Så vi ska fråga en fågelexpert först, säger Anna-Karin till Arbetarbladet.
Krismöte hos bockkommittén
Imorgon kommer ett krismöte att hållas där Gävlebockens öde ska diskuteras. Det skulle kunna resultera i att bocken helt enkelt plockas ned. Andra alternativ, som att skrämma bort fåglarna, har inte varit aktuellt. Anna-Karin menar att det inte vore särskilt snällt, och att man under julen ju ska vara särskilt snäll.