En av Göteborgs äldre spårvagnar kommer få ett nytt hem. Inte på ett museum som flera av dess syskon och inte heller hos en skrotare, utan på Göteborgs Högre Samskolas skolgård. Där kommer den att fungera som ett klassrum.
Den klassiska spårvagnsmodellen M28 har länge varit älskad av göteborgare. När vagnarna tillslut skrotades för två år sedan, efter drygt 50 år i bruk, blev därför många upprörda. Men Egil Gry, skolchef för Göteborgs Högre Samskola, fick en idé när han läste om att vagnarna skulle tas ur bruk. Han kom på att en av vagnarna skulle kunna fraktas till skolgården och fungera som ett klassrum.
– I samband med artikeln hörde en förälder på skolan av sig och hade tänkt samma tanke, för hennes morfar är den som har designat spårvagnen, berättar Egil Gry för Göteborgs-Posten.
Fastställt efter ett möte
Egil hörde direkt av sig till Göteborgs spårvägar och presenterade sin idé. Ett möte hölls och sedan var det klart – Samskolan skulle få sitt alldeles unika klassrum i form av en avställd spårvagn, det första i sitt slag.
– Det är väldigt unikt och det är roligt att det är på Samskolan. Skolan står ju för kulturvärden och då passar det väldigt bra att hylla Göteborg, berättar han vidare för tidningen. Han berättar vidare om den tydliga kopplingen mellan skolan och spårvagnmodellen. De bägge uppfördes nämligen omkring samma år för 120 år sedan på närbelägna platser.
En kulturhistorisk insats
Tanken är att spårvagnen ska användas som en rastaktivitet och ett mötesrum, men även för undervisning.
– Syftet är dels att göra en kulturhistorisk insats och hylla att Göteborg är en spårvagnsstad. Men även att bevara en historik kopplad till Stampenområdet. Där finns de gamla vagnhallarna och elever som har åkt spårvagn till skolan genom alla år, så det är en klassisk plats för spårvagn, avslutar Egil Gry.