Det stora magsjukeutbrottet i Jönköping i oktober, där mer än 100 kommunchefer blev sjuka efter en konferens, orsakades av e-colibakterier som sannolikt kom från persilja. Det visar prover som tagits i samband med händelsen. Även i Stockholm drabbades runt 50 personer av magsjuka efter att de ätit på en restaurang där persilja från samma leverantör serverades.
”Nu har vi ett misstänkt livsmedel som vi lyckats spåra till en producent i södra Europa”, säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.
Restaurangerna ska inte ha brustit i sin hantering av persiljan, utan den ska ha varit förorenad när den levererats dit.
”Vi vet alltså inte i nuläget hur persiljan har blivit förorenad utan får vänta på utredningen. Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan”, säger Monica Kollberg i pressmeddelandet.