För tjugonde året i rad släpper Havets Hus ut små hajar i svenskt vatten. Hajsläppen är en viktig del i arbetet för att öka kunskapen om, och skydda, den hotade arten.
Idag släpptes fem småfläckiga rödhajar ut i Gullmarsfjorden utanför Lysekil. Arten är, till skillnad från några år sedan, inte längre rödlistad, men fortfarande fredad och får inte fiskas. Hajarna är mycket små, vanligtvis blir de mellan 40-100 cm långa, och är helt ofarliga för människor. Havets Hus, ett akvarium i Lysekil, har under de senaste 20 åren ansvarat för att bevara de små hajarna och ge dem en möjlighet att bosätta sig och föröka sig i svenskt vatten.
Stärkt skydd för svenska hajar
– Det är glädjande att för tjugonde året kunna sätta ut hajar till det fria. Tack vare de frisläppta hajar som vi kunnat följa under åren har vi lärt oss om både deras rörelsemönster och vilka hot de utsätts för. Det är viktig kunskap för att stärka skyddet för våra svenska hajarter, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, i ett pressmeddelande från akvariet.
Stora marina utmaningar
Förra året släpptes 32 hajar ut som var försedda med sändare för att man skulle kunna spåra dem. Datan som samlats in har visat på mycket goda resultat. Man kunde bland annat se att samtliga hajar lämnade utsättningsområdet inom tio dagar. Ännu mer data kommer att samlas in och analyseras för att vi ska få mer viktig information om hajarnas rörelsemönster.
Omkring 75 procent av alla hajarter globalt är hotade, och Havets Hus arbetar hårt för att väcka uppmärksamheten kring det marina livets osäkra framtid.
– Haven står inför stora utmaningar som nedskräpning, uppvärmning och överfiske. En djurgrupp som drabbas hårt är just hajar som i svenska vatten framför allt hotas av bifångst. Hajsläppet är ett sätt att sätta fokus på havets biologiska mångfald och vikten av att bevara den, säger Maria Jämting, VD på Havets Hus.