Sjukvården gör annorlunda vid smärtlindring av barn med mörk hudfärg jämfört med vita barn. Det visar en undersökning som DN har gjort.
DN:s granskning visar att av Sveriges 21 regioner hade tre stycken annorlunda rekommendationer för hur länge bedövningsplåster och kräm ska sitta på mörkhyade barn.
Ska sitta dubbelt så länge på mörkhyade barn
Regionerna Västra Götaland, Västerbotten och Sörmland har riktlinjer som säger att bedövningsplåster och bedövningskräm ska sitta dubbelt så länge på mörkhyade barn som på vita. I Västra Götalands regions riktlinjer står det följande:
“Färgade barn behöver minst 1,5-2 timmar för effekt” medan det för vita barn står att en timme behövs.
Utbildar för att öka kunskapen kring melaninrik hud
Det var sjuksköterskan Zainab Jones, utbildningsansvarig på Kompetenscentrum i Malmö stad, som först upptäckte detta. Hon arbetar bland annat med utbildningar som ska öka kunskapen kring melaninrik hud hos vårdpersonal och sjuksköterskestudenter. Hon delade upptäckten på sina sociala medier och fick mycket respons från både vårdpersonal och privatpersoner.
– Jag fick mejl från vårdpersonal som sa att de alltid trott att svarta barn har tjockare hud. Men även från upprörda föräldrar som suttit med sina barn på sjukhuset längre än nödvändigt. Det är skrämmande. Vi har riktlinjer i Sverige som inte är evidensbaserade. Svarta barn behöver inte ha bedövningsplåster längre för svarta personer har inte tjockare hud, säger hon till DN.
Mycket kritisk
Zainab Jones är mycket kritisk till att sjukvården än idag gör skillnad på barn beroende på vilken hudfärg de har, och påpekar att detta baseras på myter om att svarta har tjockare hud.
– Under slaveriet i USA experimenterade man på svarta kroppar utan bedövning för att man ansåg att svarta har högre smärttröskel och tjockare hud. Det finns nyliga studier som visar att svarta personer får för lite smärtstillande för att man tror att de tål smärta bättre.
Rekommendationerna har ändrats
Efter DN:s granskning har region Västerbotten tagit bort de felaktiga rekommendationerna för bedövningsplåster och kräm från sin hemsida. Västra Götalands region ändrade sina riktlinjer så sent som i oktober i år. Även region Sörmland har ändrat sina rekommendationer så att samma sak gäller för alla barn oavsett hudfärg.
Vill se nationella förändringar
Zainab Jones vill se nationella förändringar för att öka jämlikheten i vården.
– I dag handlar det om att enskilda individer påpekar rasistiska fördomar på sina arbetsplatser och vem patienter med melaninrik hud träffar när de söker vård, så ska det inte vara. Det måste finnas krav nationellt från politikens håll att vilja skapa en förändring så att vården är lika för alla, säger hon till DN.