En initierad bild av rättsväsendet

Sofie Andersson

BOKRECENSION: Främmande kläder av Christoffer Orcander 
Panik förlag, 2024

Handlingen kretsar i huvudsak kring ett stort bedrägerimål som bokens huvudperson, en åklagare leder. Boken innehåller intressanta skildringar av hur utredningen bedrivs, hur snacket går på åklagarkammaren, spelet i domstolens korridorer och på häktet mellan brottslingen och hans advokat. Boken visar att allt inte är ont eller gott, svart eller vitt utan ger en nyanserad bild av både åklagare, domare och brottsoffer. Dispositionen består av olika parallella scenarier där några trådar i och för sig hänger löst, men eftersom språk och berättarstil är rak och tydlig, så bärs handlingen som helhet framåt på ett förtjänstfullt sätt.

Verklighetstrogen bild av rättsväsendet

Läsaren får en verklighetstrogen bild av arbetet som åklagare, domare och advokat. Man kan känna arbetets spänning och puls. Det märks att författaren själv har arbetat på olika håll inom rättsväsendet, inte minst som åklagare, för att kunna göra en så realistisk och intresseväckande skildring av åklagares, polisers, advokaters och domares arbete. Det är befriande att för en gångs skull få läsa en kriminalroman med fokus inifrån det svenska rättsväsendet och inte från exempelvis det amerikanska. Åklagare och domare har för övrigt seglat upp som juriststudenternas drömjobb de senaste åren och det kan man förstå efter att ha läst Främmande kläder.

Boken stoppades av ett mediedrev

Enligt författaren stoppades utgivningen av det ursprungliga förlaget efter ett mediedrev, just eftersom boken ansågs påminna för mycket om verkligheten. Som tur är lät sig inte författaren hindras av detta, utan han såg till att boken nu, om än något försenad, ändå publicerats. Författaren utlovar att detta bara är första delen i Gyklarserien. Vi ser med spänning fram emot att få följa med in i rättsväsendets irrgångar i nästa bok.