Med stigande elpriser, hög inflation och osäkerhet på bostadsmarknaden är det många som får mindre över till saker som tidigare varit självklarheter. Att dra in på på lyx såsom streaming och restaurangbesök är självklarheter för de flesta, men för de som redan lever på marginalen kan det bli tufft.
I lördags sammankallade statsministern en presskonferens med riksbankschefen och i veckan har regeringen haft krismöte angående elbolag som vill häva bundna elavtal. Samtidigt når inflationen och elpriserna rekordnivåer.
Oron på marknaden är stor och risken är stor att världen inom kort kommer att kastas in i ännu en lågkonjunktur. Under en lågkonjunktur förvärras situationen för de som redan är utsatta.
En myndighet som förbereder sig för ökad arbetsbelastning är Kronofogdemyndigheten. Den 18 augusti gick myndigheten ut med tips om om ekonomin blir sämre.
Vi har har sammanfattat tipsen och lagt till lite eget som kan vara bra för dig som hamnat i en knivig situation. Här kommer Nongratas 7 tips för att hantera skuld.
Öppna posten
Ett beteende hos de som har svårt att betala sina skulder är inte öppna brev. Alla har varit där. ”Syns det inte så finns det inte”. Att motstå den reaktionen är nyckeln till att inte dra på sig en betalningsanmärkning.
Stick inte huvudet i sanden – förhandla om tidsfrist
Många känner skam inför att vara skyldig någon pengar. Det bästa man kan göra är att snabbt kontakta fordringsägaren och berätta att man har det svårt att betala i tid. Att sticka huvudet i sanden kan uppfattas som ignorant och kan istället föra att fordringsägaren säljer bort skulden till något inkassobolag och då ökar bara skulden.
Ta kontakt med fordringsägaren och var ärlig! Stick inte huvudet i sanden.
Förhandla om en betalningsplan
Ibland räcker inte förlängd tid, då kan det vara bra att göra upp en betalningsplan. Många fodringsägare inser att det är bättre att få lite varje månad än ingenting. Så länge skulden minskar och dialogen är rak är de flesta fodringsägare nöjda.
Att förhandla upp en betalningsplan gör fodringsägaren lugnare och det kan även minska den egna stressen genom att man får en känsla av kontroll.
Dra inte på dig mer skulder
Det är kanske en självklarhet för de flesta, men tåls att upprepas. Om man är i skuld måste man se till att skulden minskar. Annars hamnar man i ett ekorrhjul där man till sist inte orkar. Var varsam med pengarna. Ett bra sätt att tänka är att den totala skulden ska minska så pass mycket varje månad att man kan räkna ut ett datum för när man blir skuldfri. Skriv upp det datumet och fokusera på målet.
Gör upp en budget
Det finns många olika tekniker för att göra upp en budget, men de är alla i grund och botten samma. Skriv ner inflödet av pengar och skriv upp utflödet. Detta kan spaltas upp på papper, eller i datorn.
Ta sedan en funderare på vad som kan strykas helt och vad som kan sparas in på.
Gör därefter upp en plan för vad som ska inhandlas när.
Be om hjälp
Det här är antagligen det svåraste av allt. Att be om hjälp kräver mod och många gör inte det för de är rädda för att bli dömda. Men det är viktigt att komma ihåg att alla kan hamna i en svår ekonomisk situation, man ska inte skämmas. Mod är inte att vara orädd, mod är att vara rädd men att göra någonting ändå.
Hjälpen kan antingen vara hjälp från någon vän eller familjemedlem med att utföra något av ovanstående steg, men det kan också vara att be om stöd med pengar. Exempel på hjälp som finns kan vara:
- Ekonomisk rådgivning (skuldrådgivning)
- Hjälp med räkningar från någon nära
- Bidrag från kommun
- Stöd från någon organisation (exempelvis en församling)
Älta inte
Det är lätt att säga, men svårare att leva. Men det tåls att sägas ändå: Älta inte. Ingenting blir bättre av att man går runt och plågar sig själv med tankar om hur saker är dåliga. Fokusera på det du har lyckats göra hittills och kör vidare. Varje steg fram är en framgång.