Bröderna Peyman och Payam Kia, som åtalats för spioneri, fick idag sina domar i Stockholms tingsrätt. Den äldre brodern dömdes till livstid och den yngre till fängelse i nio år och tio månader. Målet har blivit mycket uppmärksammat och beskrivs som den största spionskandalen i Sverige i modern tid.
Peyman Kia, 42, har varit anställd på Säkerhetspolisen (Säpo) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), och han anses ha utnyttjat sina tjänster där för att få tillgång till den hemliga information som bröderna sedan spridit till Ryssland.
Greps efter en lång tids spaning
Den äldsta brodern greps vid en Säpo-insats i Uppsala i september 2021, och den yngre brodern greps i november samma år. Bröderna misstänks för spioneri, och en lång och omfattande polisutredning inleds. Senare framkommer att Säpo har haft Peyman Kia under bevakning sedan 2017, och man misstänker att spioneriet har pågått sedan 2011.
Sålde statshemligheter
Bröderna har Iranskt ursprung, och därför misstänks de inledningsvis ha spionerat för Iran. Först när åtalet offentliggörs i november 2022 står det klart att det istället är Ryssland som bröderna spionerat åt. Den äldre brodern har genom sitt arbete fått tag på en stor mängd hemligstämplade dokument och statshemligheter, som bröderna sedan sålt till Ryssland och landets militära underrättelsetjänst GRU.
Mycket allvarligt brott
I ett pressmeddelande säger chefsrådman Måns Wigén att det handlar om ett mycket allvarligt brott, och motiverar livstidsdomen.
– ”Grovt spioneri är ett mycket allvarligt brott som är systemhotande. Den äldre brodern har begått en spionerigärning som måste hänföras till den mest allvarliga kategorin. Gärningen har rört förhållanden av mycket stor betydelse. Han har fått tillgång till hemlig informationen genom sin anställning inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst. Med full insikt om skadeverkningarna har han anskaffat, befordrat och röjt den informationen till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse.”
Yngre broderns brott inte lika allvarligt
I domen framgår också att den yngre broderns brott anses inte vara lika allvarligt, och han får därför ett lägre straff.
“Tingsrätten bedömer att straffvärdet av den yngre broderns gärning är väsentligt lägre än den äldre broderns och bestämmer påföljden till fängelse 9 år och 10 månader. Skälen är bl.a. att den äldre broderns anskaffande var själva grundförutsättningen för brottsplanen och att den yngre brodern inte har missbrukat något förtroende i anställningen som den äldre brodern har gjort.”