Under natten till söndagen blev det dags att återigen ställa fram klockan en timme till sommartid, klockan 02:00 blev plötsligt klockan 03:00. Frågan är hur länge denna tidsomställning kommer att fortsätta, EU-kommissionen vill ha bort den.
När svenska folket vaknade under söndagsmorgonen hade de ”förlorat” en timme och många kände sig säkert trötta och en och annan var säkert irriterad. Men om EU-kommissionen får som de vill så kan tidsomställningen vara ett minne blott.
Förslaget lades fram 2019
EU-parlamentet godkände stora delar av kommissionens förslag om att slopa tidsomställningen redan för fyra år sedan, men det lämnades då upp till varje medlemsland att besluta om de ville låsa sig vid antigen sommar- eller vintertid eller om de ville fortsätta vrida fram och tillbaka klockan. Skulle olika länder välja olika permanenta normaltider så skulle det bli svårt att hålla koll på vad klockan är om man reser mellan länderna. Denna valfrihet har varit ett stort skäl till att inget ännu hänt, varken i Sverige eller resten av Europa har man valt en normaltid. Enda undantaget är Island, men de har haft permanent sommartid sedan 1968.
Utemöblerna följer klockan
Men tills dess att de med makten beslutat om sommar- och vintertidens vara eller icke vara, så får den vanlige medborgaren hantera omställningen. Ett gissel för många är att komma ihåg när klockan ska vridas fram respektive tillbaka. Ett sätt att komma ihåg är att på våren ställs både klockan och utemöblerna fram och på hösten ställs både klockan och utemöblerna tillbaka.
Vintertiden återkommer årligen sista söndagen i oktober, vilket i år infaller den 29:e.