På tisdagen väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt mot en barnmorska som misstänks för brott mot lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor. Hon ska ha gjort ett könsstympande ingrepp på en kvinna i samband med en förlossning.
Det var i september 2020 som kvinnan födde ett barn på förlossningsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Efter förlossningen behövde kvinnan sys i underlivet. Barnmorskan gjorde då ett ingrepp som likställs med könsstympning på den nyblivna mamman.
Återställde tidigare könsstympning
Den födande kvinnan hade tidigare genomgått en könsstympning i sitt hemland. Barnmorskans ingrepp gjordes enligt åtalet i syfte att återställa den tidigare könsstympningen.
– Istället för att återställa kvinnans normala anatomi efter förlossningen, återställdes den könsstympning hon hade redan innan hon flyttade till Sverige, säger Christina Troell, utredare vid grova brott-sektionen i Göteborg, i ett pressmeddelande.
Hade uppsåt
Åklagarens bevisning består bland annat av förhör med målsäganden samt flera vittnen. I stämningsansökan framgår att barnmorskan varit väl insatt i de rutiner för suturering som finns på sjukhuset, och åklagaren hävdar att kvinnan begått brottet med uppsåt. Vid en fällande dom riskerar den tilltalade upp till sex års fängelse.