Samtyckeslagen trädde i kraft 2018, och efter det har antalet våldtäktsdomar ökat enligt BRÅ (Brottsförebyggande Rådet).
Den drygt fyra år gamla samtyckeslagen har fått stor genomslagskraft. Men vissa menar att den nya regleringen inte enbart medfört positiva effekter. Advokatsamfundet har sedan tidigare varit kritiska.
Större förklaringsbörda
Advokaten Kristina Bandrup är en av panelmedlemmarna i det senaste avsnittet av SVT:s program Sverige möts. Hon säger att hon inte anser att lagen har lett till en mer jämlik rättsprocess, utan att mannen snarare har fått en större förklaringsbörda.
– Det finns jättemånga exempel där man byter moment i sexakten och tror man att man har ett samtycke, men så blir det en anmälan.
Avråder från one night stands
Hon säger också att hon avråder unga män från att ha så kallade one night stands på fyllan. Detta därför att det sätter dem i en sits där de riskerar att dömas för våldtäkt om de inte kan prata för sig och har koll på detaljer och händelseförlopp.
Lagen är viktig
Sveriges nytillträdda jämställdhetsminister, Paulina Brandbergens, (L), som tidigare varit åklagare, säger i programmet att samtyckeslagen är viktig.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att man som kvinna inte ska behöva göra fysiskt motstånd för att det ska bli en våldtäkt. Det ska inte vara en presumtion att kvinnors kroppar är tillgängliga om det inte blir ett fysiskt motstånd.