En 28 år gammal grav ska öppnas för att ett faderskapsprov ska kunna genomföras. Detta har fastställts av Högsta Domstolen (HD), som anser att kvarlevorna av den sedan länge begravda mannen behöver undersökas för att ett faderskap ska kunna fastställas.
Det är en nu 61-årig man som hävdar att mannen i den aktuella graven är hans biologiska far, och han vill att detta ska fastställas. Mannen har tidigare vänt sig till tingsrätten och begärt att få faderskapet fastställt. Som bevisning åberopade han bland annat dagboksanteckningar från sin mor, en släktutredning med DNA-prover och förhör med en släktforskare.
Högsta domstolen ger 61-åringen rätt
Tingsrätten tyckte inte att bevisningen räckte för att fastställa faderskapet, och mannens begäran avslogs. Han överklagade domen till hovrätten där han yrkade på att få en rättsgenetisk undersökning gjord med hjälp av vävnad från den avlidne mannen. Hovrätten godkände detta, men den döde mannens släktingar protesterade och överklagade domen till Högsta domstolen. Idag kom HD:s dom, där de med en hänvisning till praxis från Europadomstolen ger 61-åringen rätt.
“Staterna ska tillhandahålla effektiva medel för att utreda och fastställa faderskap, även om den presumtiva fadern inte medverkar i en sådan utredning eller är avliden. Det har lagts allt större vikt vid barnets rätt till en identitet och till barnets rätt att få reda på sin bakgrund, och de begränsningar som kan finnas i inhemsk lagstiftning måste vara proportionerliga. Barnets skyddsvärda intresse anses typiskt sett inte avta med stigande ålder och kan således avse barn som är vuxna”, skriver rätten i domen.